Een hardloopschema is dus eigenlijk een hulpmiddel voor jou als je wilt gaan hardlopen. Ook als je al veel ervaring hebt met hardlopen en dit geregeld doet, kan een hardloopschema vaak nog steeds van pas komen. In een hardloopschema staat een beetje aangegeven wat je per dag kunt gaan doen. Zo kun je bijvoorbeeld op maandag starten en die dag een bepaalde hoeveelheid tijd gaan hardlopen. De dag erna kan dan bijvoorbeeld voor een lenigheidstraining gereserveerd zijn. Wie weet is de dag daar weer na weer even een rustdag, zodat je bij kunt komen van de inspanning van de afgelopen dagen. Het is dus echt een hulpmiddel voor jou om niet teveel te doen, maar wel het maximale uit jezelf te halen. Verder is het hierbij belangrijk om te weten dat je een schema natuurlijk precies kunt volgen, maar dat dat niet hoeft. Je kunt ook inspiratie halen uit een goed hardloopschema.
Nu vraag je je misschien af of zo’n hardloopschema voor iedereen werkt. De een is immers een stuk fitter en sterker dan de ander. Het kan dus ook niet zo zijn dat er een hardloopschema is dat voor iedereen werkt. Dat klopt zeker en daarom zijn er meerdere verschillende hardloopschema’s ontwikkeld. Dit houdt in praktijk in dat er altijd wel een hardloopschema te vinden is die speciaal voor jou is gemaakt. Of je nu een complete beginner bent, een zeer fanatieke gevorderde hardloper of alles daartussenin, er is altijd een hardloopschema voor jou te vinden. Zo hoef je jezelf nooit te weinig of juist teveel uit te dagen en blijft hardlopen vooral ook leuk.
Wat je ook doet, het is altijd goed om nieuwe dingen te proberen. Zelfs als het een beetje spannend is en je niet helemaal weet of het wel of niet gaat bevallen, is het belangrijk dat je toch kijkt of het al dan niet iets voor jou is. Omdat het niet altijd even makkelijk is om dit voor elkaar te krijgen, is alle extra hulp welkom. Het is dan ook echt de bedoeling dat je een hardloopschema voornamelijk ziet als extra ondersteuning om ervoor te zorgen dat jij je doelen zult kunnen halen.